Werkgeluk als norm in de jeugdhulp en jeugdzorg

  • juli 6, 2022
Auteur: Anne Hueting

Het is voor mij logisch dat onze sector steeds onaantrekkelijker wordt om in te werken. Zeker omdat werkgevers en hulpverleners door de transitie steeds moeten wisselen in opdrachtgevers, beschikbare budgetten, werkwijzen en werkorganisatie. Eigenlijk staan organisaties onder druk van continue veranderingen.

Het gevolg?

Een vicieuze cirkel. Als een organisatie onder druk staat, staan hun medewerkers ook onder druk. En dat zie je terug. Een hoge werkdruk leidt tot verzuim, een hoog verloop en tot mensen die onze sector definitief verlaten. En dat verhoogt de werkdruk opnieuw voor de medewerkers en voor de organisaties. Feitelijk gezien zit iedereen knel. Met alle gevolgen van dien: onze jeugdzorg is voortdurend negatief in het nieuws.

Doorbreek de vicieuze cirkel met werkplezier

Vaak denk ik: tja.. je kan je geld inderdaad ergens anders makkelijker verdienen. Vervolgens denk ik: nee, wat mega zonde! Het is een super mooi vak. Uitgevoerd onder de juiste omstandigheden, geeft hulpverlenen je een gevoel van voldoening en plezier. Dat weet ik zelf. Want parttime werk ik in deze goede omstandigheden in de jeugdzorg. Het kán dus echt! Dat weet ik zeker. Dus dan roep ik mezelf tot orde en denk ik hup. Schouders eronder. Het moet voor alle hulpverleners weer leuk worden. Of je nou ambulant werkt, in de jeugdbescherming of in de toegang. Daarom hou ik me bezig met de vraag: hoe kan de zorg voor jou nou weer leuk worden om in te werken? Voor mij ligt het antwoord in het helpen van organisaties en medewerkers in het creëren van werkgeluk. Al zeg ik liever: werkplezier.

Werkplezier is de tegenhanger van verzuim.

Want de impact van werkplezier is groot. Heel groot. Fluitend op je fiets naar je werk. Zin om wat van de dag te maken. En een gevoel van trots waar je werkt. Werkplezier doet véél met de gezondheid van medewerkers en dus ook met de gezondheid van organisaties. Wist je dat werkplezier:

  1. Je productiever maakt
  2. Het gevoel van werkdruk vermindert
  3. Je motiveert
  4. Je een voldaan gevoel bezorgt
  5. Bijdraagt aan een positieve sfeer op de werkvloer
  6. Ervoor zorgt dat je meer aan kunt
  7. Ervoor zorgt dat je tot ontspanning komt

Werkplezier als norm

Als je ieder dag plezier hebt in je werk, zou je dan ontslag nemen? Voor mij is het antwoord simpel. Nee. Maar wat voor mij plezier is, is voor jou misschien wel super super súper saai. Daarom moet er voor jou iets anders mogelijk zijn dan voor mij of voor jouw collega. Daarom verhogen we jouw werkplezier door medewerkers regie te geven in jouw organisatie. Ons uitgangspunt is dat cliënten en medewerkers even belangrijk zijn in de hulpverlening. Zij moeten namelijk samen zorgen voor resultaten. Onze uitgangspunten zijn daarom dat hulpverleners:

  • Zelf regie voeren over met welke doelgroep je werkt
  • Het zelf regie voeren over eigen agenda
  • Een actief coachende leidinggevende nodig hebben, die zich richt op jouw ontwikkeling en krachten
  • Jouw professionele én persoonlijke kwaliteiten écht mogen inzetten. Ook als dat betekent dat je kwaliteit paardrijden is. Of tuinieren. Of wanneer het betekent dat je alles van meikevers weet

#HOEDAN?

De oplossing die wij bieden is werken met KLIK. Dat lijkt heel ingewikkeld te organiseren. Maar de techniek van tegenwoordig maakt het makkelijk. We laten het je graag zien, dus neem vooral contact met ons op. Wil je meer lezen? Ook de overheid doet inspanningen om het tij te keren. Vanuit de arbeidsmarkttafeljeugd allerlei tips op deze website.

 

Samen de zorg leuker maken?

De jeugdhulp verbeteren doen we samen. Ontdek hoe jij beter wordt in het werken met KLIK door met één van onze experts in gesprek te gaan.

Neem contact met ons op