Techniek én training: werken vanuit de relatie

  • februari 15, 2023

Een jaar geleden kwamen we op de markt met onze webapplicatie KLIK. Ambitieus, gedreven en een klein beetje naïef begonnen we. Wie zegt er nou nee tegen een goed idee? Gelukkig inderdaad niet veel mensen. Maar met alleen een app die cliënten aan hulpverleners matcht op basis van voorkeuren, veranderen we de jeugdzorg niet. Er is meer nodig. En dus gaan we meer bieden.

Werken met klik is werken vanuit de relatie

De samenwerkingsrelatie is de belangrijkste voorspeller van een succesvol zorgtraject. Maar hoe werk je nou eigenlijk precies vanuit een relatie? Een goede relatie dwing je niet af. Terwijl een relatie vaak wel opgedwongen wordt in de hulpverlening. Want op de meeste plekken worden cliënten nog steeds aan de eerste beschikbare hulpverlener gekoppeld. Om een relatie op te bouwen met iemand waar je niet zelf voor hebt gekozen, vraagt om specifieke vaardigheden van een hulpverlener.

Eén ding is zeker. De hulpverlener overschat vaak de kwaliteit van de relatie met de cliënt

Dit bleek vorig jaar nog uit onderzoek van Patty van Benthem. Cliënten beoordelen de relatie namelijk vaak lager dan de hulpverleners. Daarmee wordt een behoorlijke blinde vlek van ons als hulpverleners blootgelegd. Hoe kan het dat we die relatie vaak overschatten? We denken dus dat we onze plannen en acties goed afstemmen met de cliënt. We denken dus blijkbaar dat we goed contact hebben met onze cliënten. Maar dat valt dus in de praktijk best tegen.

Daarom ontwikkelen we een trainingslijn ‘Werken vanuit de relatie’

Waarin je ontdekt hoe je maximaal kan aansluiten bij jouw cliënten. Bijvoorbeeld aansluiten in tekst en taal, maar ook hoe je actief aan jouw relatie kan werken met de cliënt. En welke vragen je hiervoor juist wel én juist niet moet stellen. Welke complimenten juist wel én juist niet aankomen. En hoe je erachter komt wanneer en wat er soms ook niet lekker loopt in een zorgtraject. Met natuurlijk een directe oplossing, waar je morgen al mee aan de slag kunt.

Onze website en aanbod gaat daarom de aankomende tijd veranderen

We zijn druk bezig achter de schermen, om samen met jullie beter te worden in hulpverlenen. Dit doen we met online masterclasses, online modules en cursussen én inhouse trainingen. Dus tot snel bij Werken met KLIK.

Samen de zorg leuker maken?

De jeugdhulp verbeteren doen we samen. Ontdek hoe jij beter wordt in het werken met KLIK

Benieuwd hoe?