Over KLIK

Met KLIK komt de gedragswetenschap en de moderne techniek bij elkaar. Onze missie? Jullie laten ervaren dat je anders kunt werken. Effectiever, tijdbesparender én leuker. Voor jouw cliënten én jouw hulpverleners. Want zij zijn even belangrijk. Ons team bestaat uit een combinatie van web- en applicatieontwikkelaars, een ervaren jeugdhulp ondernemer en een gedragswetenschapper. De ontwikkelaars zijn Maurice en Alexander. Samen met hun team maken zij al meer dan tien jaar website en applicaties. Onze ervaren jeugdhulp ondernemer is Lisette. Zij richtte meer dan tien jaar geleden Team050 op. Een ambulante begeleidingsorganisatie, die inmiddels bekend staat als kweekvijver voor veranderaars. De gedragswetenschapper is Anne. Zij werkt sinds 2015 bij Team050.

We vertellen je graag meer.

Anne vertelt!

Op mijn studie orthopedagogiek leerde ik over de kracht van de samenwerkingsrelatie in hulpverleningstrajecten. En als gedragswetenschapper bij Team050 matchten we altijd hulpverleners aan jeugdigen en gezinnen op basis van persoonlijke en professionele vaardigheden. Om zo de samenwerkingsrelatie een kickstart te geven. Onze jeugdigen en gezinnen geven aan wat voor hulpverlener bij hun past. Wij zoeken vervolgens een passende hulpverlener. Als we dan een begeleider zochten die op maandagmiddag beschikbaar was en van voetbal hield, probeerden we met alle collega’s op kantoor na te denken over onze opties. We zochten in mailboxen en in cv’s naar voetbal met de sneltoets ctrl+F. Tijdrovende klussen, maar het lukte wel altijd.

Toen Team050 groeide, ontstond de wens en de noodzaak om dat matchen anders te organiseren.

 

“Ik was op zoek naar een begeleider voor een jongen met ASS, die vooral geactiveerd en gemotiveerd moest worden voor het aangaan van activiteiten. Hij was dol op alles wat maar te maken had met DJ's. Door KLIK vond ik een begeleider, die in zijn vrije tijd bijkluste als DJ. Op het verjaardagsfeestje van de jongen, heeft hij samen met de begeleider een mini-optreden gegeven!"

Lycke - Gebruiker KLIK.

Het was mijn ambitie om te automatiseren in de zorg. Want volgens mij kunnen we daardoor een hoop tijd besparen. Ik bedacht een webapplicatie, waarmee we met een paar drukken op de knop een passende begeleider voor de jeugdige en het gezin vonden. De eerste ideeën heb ik op papier uitgetekend. En daarna met Paint. Dit zegt direct hoe veel verstand ik had van techniek. Geen idee hoe het eruit moet zien, maar hoe het moet werken wel. Met mijn tekeningetjes kwam ik bij Maurice en Alexander terecht. Zij konden op basis van mijn beschrijving en tekening de webapplicatie concretiseren. Zo bouwen we de eerste versie van ons matchingssysteem KLIK. We implementeerden KLIK binnen Team050 in 2018.

Sinds 2022 leveren we onze webapplicatie aan andere jeugdzorgorganisaties

De afgelopen jaren ontwikkelden we KLIK door op basis van feedback en wensen van onze hulpverleners. En van onze jeugdigen en ouders. Inmiddels matchen we niet alleen hulpverleners aan gezinnen, maar ook jeugdigen aan andere jeugdigen. Om bijvoorbeeld vriendschappen aan te gaan, informeel aan doelen te werken. Of om een sportmaatje te vinden. Bijna dagelijks horen we van ouders en jongeren terug dat het matchingsproces een gevoel van vertrouwen geeft in het hulpverleningstraject. Dus samen dachten we: we gaan KLIK aanbieden aan andere organisaties. Zo gezegd, zo gedaan.

Maar er is meer nodig, hulpverleners met de juiste specifieke vaardigheden

De kracht van een samenwerkingsrelatie zit niet alleen in het matchen van gezinnen aan hulpverleners. Want een goede samenwerkingsrelatie dwing je niet af. Ook niet als je elkaar best wel heel leuk vindt. Een relatie opbouwen kost tijd en moeite. Én een relatie moet je onderhouden. Dit vraagt nogal wat van twee mensen. En in een hulpverleningstraject vraagt dat specifiek veel van een hulpverlener. Het vraagt over afstemming en overeenstemming over het doel van de hulpverlening. Over de aanpak van de hulpverlener. En ook vraagt het wat van de persoonlijke band die je samen hebt. En één ding is zeker. Uit dit onderzoek uit 2022 blijkt dat we als hulpverlener nog een hoop te leren hebben hierin. En uit dit onderzoek uit 2021 blijkt dat we de relatie met onze gezinnen vaak overschatten. Au. Daarom bieden we vanaf 2023 ook trainingen. Zodat we groeien en beter worden in het werken vanuit de relatie.

Het leukste is: als we beter worden in het werken vanuit een relatie wordt hulpverlening ineens leuk. Voor jeugdigen, voor gezinnen én voor hulpverleners.

Samen de zorg leuker maken?

De jeugdhulp verbeteren doen we samen. Ontdek hoe jij beter wordt in het werken met KLIK

Benieuwd hoe?