Waarom KLIK?
In de kraamzorg is het heel normaal om je eigen kraamverzorgster te kiezen. In de jeugdhulpverlening heb je echter niets te kiezen, en dat vormt vaak de bron van problemen. KLIK lost dit op door een systeem aan te bieden waarin hulpverleners en cliënten elkaar kunnen vinden op basis van persoonlijke voorkeuren. Zo ontstaan sterkere zorgrelaties, wat leidt tot betere resultaten en continuïteit in de hulpverlening. KLIK maakt deze keuzevrijheid mogelijk, zonder dat de organisatie de regie verliest.
“Bij de zesde begeleider binnen anderhalf jaar hield het voor de 8-jarige Wesley op, een jongen met gedragsproblemen en diagnoses als ADHD en ODD. Hij vertrouwde het niet meer en weigerde mee te werken.”.
1 op de 7 kinderen kreeg in 2023 jeugdhulp
Als je het stuk hiernaast leest kan je hiervan uitgaan: er zijn al heel wat jeugdzorggelden aan Wesley besteed, maar met Wesley gaat het nog niets beter dan bij de start van de hulp. Misschien wel slechter. Want hij is daarboven op het vertrouwen in de hulpverlening verloren. Je kunt ook hiervan uitgaan: Wesley is lang niet de enige die dit overkomt. En om deze fouten bij Wesley te herstellen, moet er nog veel meer geld uitgegeven worden.
Eén op de zeven kinderen kreeg in 2023 een vorm van jeugdhulp. Geen wonder dat de jeugdzorg tekorten enorm oplopen. Er is een schreeuwende behoefte om te bezuinigen.
Maar hoe? Dat is het grootste en moeilijkste vraagstuk en daarom hebben we onze webapplicatie KLIK ontworpen.
Kies je eigen hulpverlener
Jeugdigen en gezinnen kunnen dankzij de KLIK webapplicatie hun eigen hulpverleners kiezen op basis van persoonlijke voorkeuren. Geef je hen dan toegang tot het systeem? Nee dat doen we (nog) niet. Jouw organisatie voert regie over het systeem en de planning.
En hulpverleners?
Als hulpverlener kun je aangeven met welk type jeugdigen en gezinnen jij graag werkt. Hulpverlener en jeugdige kunnen door middel van KLIK voor elkaar kiezen. Zij gaan daardoor allebei werken met iemand waar ze een KLIK mee hebben. En dat is een oplossing voor heel veel problemen. Maak verschil in de jeugdhulp, want het is hard nodig.
#HOEDAN?!
Wanneer je kijkt naar wat werkt in de hulpverlening, trekt de wetenschap een duidelijke conclusie. Eén van de belangrijkste voorspellers van succes in de hulpverlening is de relatie die de cliënt heeft met de hulpverlener.
Dit is zelfs een belangrijkere voorspeller dan de gekozen behandelmethodiek. Maar in hoeverre hebben organisaties, jeugdigen en gezinnen regie in dit beslissingsproces? Niet. Organisaties bepalen wie jouw hulpverlener wordt. En dan is het hopen op iemand die goed luistert en je begrijpt. Gek toch eigenlijk? Onze webapplicatie brengt hier verandering in.
Een andere belangrijke voorspeller voor succes is de continuïteit van de hulp. In de huidige branche wordt dit enorm bemoeilijkt. De verzuimcijfers in de hulpverleningsbranche liggen namelijk vele malen hoger dan we eigenlijk zouden willen. Een caseload vol leuke cliënten. Dat zouden we eigenlijk willen. Want plezier is dé tegenhanger van verzuim. En dat kan door te werken vanuit relaties. Dat kan door te werken met KLIK.
De voordelen van werken met KLIK:
Regie van cliënten wordt vergroot.
Het verzuim van hulpverleners verlaagt en daarmee verhoogt de continuïteit van de hulpverlening.
Hulpverleningsdoelen behaal je sneller.
Er komt een bezuiniging tot stand in de kosten van jouw organisatie.
"Mijn dochter stond weer open voor hulpverlening nu ze een begeleider heeft met dezelfde interesses. Samen bespreken ze alles wat er in haar koppie zit tijdens het maken van nieuwe pakken voor de volgende Comic Con. Samen pakken maken is het middel. Een goede aanpak om de doelen te bereiken.""
Irene - moeder
Geschikt voor iedere zorgorganisatie
Werken vanuit de relatie kan op alle plekken in de jeugdhulp. Het is onze droom dat wanneer jij hulp nodig hebt, als eerste aan je gevraagd wordt: “Wat voor type hulpverlener past bij jullie?”. Om een stap in die richting te zetten, is het onze missie om alle hulpverleners uit te rusten met voldoende specifieke vaardigheden om maximaal vanuit relatie te werken. Want de mooiste zorgtrajecten bestaan uit oprecht contact. Van mens tot mens. En niet van hulpverlener tot cliënt.
Samen de zorg leuker maken?
De jeugdhulp verbeteren doen we samen. Ontdek hoe jij beter wordt in het werken met KLIK door met één van onze experts in gesprek te gaan.