Welke samenwerkingen zijn effectief?

  • mei 5, 2022

We willen dat zorg leuker wordt. Maar met alleen leuk kom je er niet.  Een goede match tussen cliënt en hulpverlener betekent namelijk veel meer. Er moeten namelijk ook doelen behaald worden. Om deze doelen zo snel én goed mogelijk te behalen, wil je het maximale uit de samenwerkingsrelatie halen.

Makkelijke samenwerkingen zijn over het algemeen met mensen die hetzelfde zijn als dat jij bent. Je hebt dezelfde voorkeuren, dus met weinig overleg kunnen jullie aan de slag. Waarschijnlijk is het ook beregezellig met deze samenwerkingspartner. Maar.. Makkelijk is niet altijd goed. Want waarschijnlijk ben je ook in hetzelfde wat minder goed. Met een voetbalteam vol spitsen, kun je alsnog de wedstrijd verliezen. Ons advies?

Match hulpverleners aan cliënten op basis van ongelijke karaktereigenschappen en vergelijkbare interesses.

Ongelijk? Staat dat er nou echt. JA! Want samenwerkingen zijn het meest effectief als mensen hun eigen kwaliteiten inzetten. En als je allebei andere kwaliteiten hebt? Dan kom je het verst! Dus leidt de hulpverlener een heel gestructureerd eigen leven? Dan kan die waarschijnlijk de cliënt zonder overzicht goed ondersteunen.

Als iemand té veel van je verschilt, is de kans groot dat je iemand als ‘niet jouw type’ omschrijft. Of als irritant. Vervelend. Hoooo! Daar trappen we op de rem.

Het is net zo belangrijk om ook gelijkenissen te zoeken in een samenwerkingsrelatie. Zoek daarom naar gelijke hobby’s en interesses. Nu we toch lekker in de voetballerij voorbeelden zitten. Dit is een goed voorbeeld van een gelijke interesse. Zo compenseer je de verschillen. En denk je niet: bleh… zo geen zin om met mijn hulpverlener/cliënt af te spreken..

Op papier klinkt dit prima, maar dit kan echt niet in mijn praktijk..

Dit horen we vaker. Maar sorry.. Dit is niet waar. Dit kan zéker ook in jouw organisatie. Het is namelijk de basis van alle hulpverleningstrajecten. En verantwoorde werktoedeling.

Samen de zorg leuker maken?

De jeugdhulp verbeteren doen we samen. Ontdek hoe jij beter wordt in het werken met KLIK

Benieuwd hoe?